Orice român trebuie să știe asta! Cum se tratează coronavirus. Medicamentele și remediile care ameliorează simptomele
Coronavirusul a creat panică în întreaga lume, în condițiile în care se răspândește extrem de ușor, iar numărul morților a ajuns la peste 2800. În toată aceasta isterie, specialiștii avertizează că cele mai multe persoane trec ușor peste infecția cu coronavirus, cei mai afectați fiind bătrânii și persoanele care au probleme grave de sănătate.
Noul coronavirus detectat în China este strâns legat de virusul SARS din 2003 şi pare să aibă caracteristici similare. Potrivit experţilor ECDC, virusul poate provoca simptome uşoare, asemănătoare gripei, dar şi boli severe, precum pneumonia. Persoanele cu afecţiuni cronice existente par să fie mai vulnerabile la complicaţii. Afecţiunile preexistente raportate până acum includ hipertensiunea arterială şi alte afecţiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecţiuni hepatice şi alte boli respiratorii.
Cum se tratează coronavirus
Nu există niciun tratament specific pentru coronavirus. În acest moment, cercetători din lumea întreagă lucrează la un vaccin care să limiteze răspândirea virusului.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că persoanele infectate cu coronavirus nu ar trebui să se trateze singure și mai ales să nu ia antibiotice, fară recomandarea medicilor.
Site-urile de specialitate scriu că medicii pot prescrie antibiotice pacienților cu coronavirus care suferă complicații, din cauza unei infecții bacteriene, de exemplu.
Aceleași surse precizează că nu se recomandă medicamente antivirale pentru tratarea noului coronavirus. Tratamentul este unul menit să amelioreze simptomele. Astfel, la întrebarea cum se tratează coronavirus, răspunsul este “în funcție de simptome”. Astfel, tratamentul pentru infecția cu coronavirus poate include:
– Analgezice (pentru calmarea eventualelor dureri)
– Antitermice (pentru febră)
– Multe lichide
– Odihnă
În cazurile severe, se apelează la aparatură specială pentru a ajuta buna funcționare a organelor vitale. În general, plămânii sunt primii afectați, în cazurile grave ajungandu-se la pneumonie.
Cum poți preveni infectarea cu coronavirus
Ministerul Sănătății a făcut publică o listă cu măsurile personale pe care le putrem lua pentru a preveni infectarea cu coronavirus:
Cum se poate preveni infecția cu coronavirus?
1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile;
4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
8. Produsele ”MADE în CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțîn 14 zile;